PIERSICI UMPLUTE

20161104_171545

20161114_104248

pe vremurile apuse, aceste fursecuri erau pe buzele tuturor mamicilor si bunicilor ; era dulcele nelipsit care se pregatea de sarbatori fie ele Pascale sau de Craciun,alaturi de cozonac si prajitura Alba ca Zapada  ; de ce ? simplu ..nu necesita multe ingrediente greu de procurat la vreamea aceea ,erau aspectuase ,pe post de cadou colindatorilor dar mai ales ptr ca luau pur si simplu ochii musafirilor .

INGREDIENTE COCA ( 30 buc ) :

-150 gr unt

-100 gr zahar pudra

-1 ou

– 1 lgt coaja lamaie

-1 lg zeama lamaie

-50 gr smantana grasa

-300 gr faina

-1/2 lgt bicarbonat de sodiu

-1/2 lgt praf de copt

 

Primul lucru pe care-l facem este sa dam drumul la cuptor ,sa se incalzeasca…180 gr ptr cuptoarele fara ventilatie ,160 gr ptr cele cu ventilatie.

untul se freaca bine cu zaharul ,se adauga oul ,coaja si zeama de lamaie ,smantana si la sfarsit igredientele uscate ,respectiv faina +praful de copt si bicarbonatul ; compozitia trebuie sa fie moale dar sa se formeze o bila; se ia cate o bucatica de aluat si se modeleaza intre palme ,dandui-se forma rotunda ( palmele vor fi uleioase de la untul din compozitie,lucru care ajuta la modelarea bilutelor ) ; bilutele nu trebuie sa aiba mai mult de 13-15 gr ,ptr ca la copt ele se vor umfla ; deasemenea bilutele trebuie sa fie netede la suprafata,neexistand cute sau alte crestaturi ; bilutele se aseaza pe tava tapetata cu hartie de copt si se aplatizeaza usor cu degetul ,sa fie un pic turtite pentru a ne usura munca dupa coacere ; se introduc la cuptor 10-15 min ,pana se rumenesc usor pe margini dar ele sunt moi la interior ; le lasam cateva minute ,apoi cat sunt inca  calde le scobim incet cu varful unui cutit pe partea inferioara ,pe cea pe care le-am asezat in tava ; din compozitia totala mi-au iesit 60 de bilute ,deci 30 de piersici .

20161103_09534120161103_10003520161103_10015020161103_10033420161103_10135220161103_11104620161103_112211

scobitura  de aluat nu o aruncam ,o pastram pentru ca ne vom folosi de ea la umplutura .

 

UMPLUTURA de GEM :

-o mana nuci bagate un pic la cuptor si tocate marunt cu cutitul

-4 lg gem de prune

-2 lg lichior de piersici sau esenta de rom

-resturile de aluat ( scobitura )

 

amestecam gemul cu scobitura ,lichiorul si nucile ; trebuie sa fie o compozitie mai tare ,sa nu curga ; daca este moale se mai adauga biscuiti pisati ; se umplu jumatatile de  bile scobite  cu putina crema apoi le unim 2 cate 2 .

20161103_11220720161103_113751

 

DECOR :

-100- 150 ml lapte

-2 lgt zahar

-vanilie

-100 gr zahar tos

-codite verzi de la fructe sau facute din pasta de zahar

-1 lgt turmeric sau colorant galben sau sofran

-suc de sfecla sau colorant rosu

 

laptele se imparte in 2 parti ; una dintre parti se pune la fiert cu turmericul ,zaharul si vanilia , se lasa sa dea in clocot ,se strecoara bine sa nu mai existe impuritati galbene de la turmeric  si se lasa sa se raceasca complet ; aceasta va fi compozitia lichida galbena

cine doreste sa foloseasca colorant alimentar galben ,se pune colorantul peste lapte ,se adauga zaharul si vanilia ,fara a se mai fierbe pe foc ;aceeasi metoda de preparare si ptr colorantul lichid rosu .

ptr sfecla rosie : se stoarce sfecla si in sucul rezultat se adauga zaharul si vanilia ,fara lapte pentru ca astfel nu mai obtinem culoarea rosie ci un roz pal care nu se va observa pe fursecuri .

 

intro farfurie punem zaharul tos ; mai ne trebuie sa avem la indemana si cateva servetele .

luam o piersica formata ( cele 2 jumatati lipite ) si se introduce pe jumatate in colorantul galben ( nu trebuie inmuiat mult ptr ca se sfarama ,fursecurile fiind foarte fragede; este suficient doar atingerea piersicilor de compozitia lichida ) ; se scoate din colorant si se pune pe servetel ,absorbindu-se lichidul excesie ,apoi se introduce si cu cealalta parte in colorantul rosu ,se tamponeaza cu servetel,dupa care se tavaleste in zaharul tos .Coditele verzi se aseaza in mijlocul piersicilor.

20161103_12295720161103_12300320161103_123009

20161104_17155720161114_104258

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: