TORT DAQUOISE

20161101_113705

20161102_093906

Unul dintre cele mai bune torturi frantuzesti ,originar din partea de S-V  a tarii ,o combinatie de caramel sarat , pasta de praline si biscuite macarons . …..cum suna ? suna bine ,dar sa-l si gusti ? o explozie de arome ,un curcubeu pe cerul gurii ;

Tortul are un grad de dificultate mediu spre avansat ,dar cu mare atentie orice gospodina il poate pregati .

INGREDIENTE BISCUITE MACARONS :

-150 gr zahar pudra 

-150 gr faina de migdale

– 188 gr albus de ou ( aprox de la 5 oua )

-45 gr zahar tos

-75 gr alune de padure crude

 

se bat albusurile spuma cu 1/2 din cantitatea de zahar tos ,apoi dupa topirea acestuia se pune si restul de zahar tos ,mixandu-se pana la topirea completa a acestuia .

faina de migdale se cerne prin sita impreuna cu zaharul pudra si se adauga peste compozitia de albusuri batute .

compozitia de macarons se pune intrun pos si cu ajutorul acestuia se fac 2 cercuri cu diametru de 20 pe hartie de copt ; pe unul dintre acestea se pun alunele sfaramate grosier ;primul disc pe care-l bagam la copt se pudreaza cu zahar pudra ,se lasa 5-10 min ,apoi se pudreaza din nou si abia atunci  se introduce  la cuptor la 170 gr ptr 20 min ; blatul ramas nu se pudreaza cu zahar pudra pana nu e gata cel din cuptor.

cele 2 blaturi se lasa la racit .

20161101_08214620161101_085317

INGREDIENTE CARAMEL SARAT :

-200 gr zahar tos

-100 ml frisca lichida

-70 gr unt

-2 gr sare

-45 gr ciocolata neagra

caramelul sarat necesita un pic de atentie si rabdare …..intro vas se pune la caramelizat zaharul ,la foc foarte mic ,dar treptat in strat foarte subtire neamestecandu-se deloc cu lingura ; dupa topirea primului strat de zahar se adauga altul si tot asa pana la terminarea cantitatii totale de zahar,astfel incat sa nu se arda caramelul si sa devina marui ; cat timp caramelizam zaharul se pune pe foc frisca lichida si sarea ,lasand pana da in clocot ; cand caramelul este topit se ia de pe foc si se adauga frisca lichida fiarta ,amestecandu-se continuu; daca caramelul mai are cristale de zahar nedizolvate se mai pune un pic pe foc pana se topesc definitiv.Se adauga apoi untul treptat amestecand continuu ptr inglobarea acestuia in caramel( nu se adauga alta transa de unt pana nu e incorporata precedenta ) ; cand caramelul a devenit caldut se adauga ciocolata taiata cat mai marunt ; se amesteca foarte bine compozitia ,pastrandu-se la temeratura camerei ,pana la montarea tortului .

20161101_07174220161101_07225320161101_07262320161101_07262620161101_074033

 

INGREDIENTE CREMA PRALINA :

-250 ml lapte

-60 gr galbenus de ou ( aprox 4 oua )

-50 gr zahar tos

-20 gr amidon

-20 gr unt

-125 gr crema praline sau nutela

-125 gr unt

 

zaharul tos ,galbenusurile si amidonul se freaca foarte bine ,se dizolva cu ptin lapte din cantitatea totala ,restul se pune la fiert ; cand clocoteste se adauga  in fir subtire peste galbenusurile frecate, apoi compozitia se pune pe foc ,pana se ingroasa ; se ia de pe foc si se adauga cele 20 gr unt ,apoi se lasa sa se raceasca complet ; dupa racire se adauga crema de praline sau nutela .

cele 125 gr unt se alifiaza si se adauga in el compozitia de oua racita ; crema se da la frigider pentru 30-45 min .

20161101_08472120161101_08533220161101_112643

reteta de pralina in caz ca nu se doreste inlocuirea ei cu nutela :

80 gr zahar si 8 ml apa se pun pe foc pana ajunge la temp de 121 grade C ,apoi se adauga 120 gr alune de padure crude ,se lasa pe foc pana se vor cristaliza acestea apoi se toarna pe hartie de copt si se lasa sa se raceasca /intareasca; apoi se baga la robot maruntindu-se compozitia pana devine ca o pasta densa care curge .

MONTAREA TORTULUI :

Se ia biscuitele de macarons fara alune deasupra ,se aseaza pe un platou drept ,se toarna in mijloc caramelul sarat ,dar nu trebuie intins pana la margini; in momentul acesta se baga la frigider ptr a se intari caramelul ,timp in care el se va intinde suficient pana la 1 cm de marginea tortului ; se lasa la frigider 30 min ,apoi se scoate si cu ajutorul unui pos in care s-a pus crema de praline ,se fac gramajoare mici pe marginea tortului apoi in centrul acestuia ; se aseaza deasupra macarons-ul cu alune ,se pudreaza cu zahar pudra iar cine doreste mai poate adauga fasii de ciocolata neagra .

20161101_08531720161101_11270120161101_11322120161101_113411

20161101_11365820161102_093858

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: