CRIZANTEMA

IMG-20160212-WA0004IMG-20160212-WA0003

Ce e mai bun decat un aluat moale ,dulce ,care se desface fasii-fasii si umplut cu nuca macinata sau mac ??? daca v-am trezit atentia atunci va invit s-o incercati .Din ingredinetele de mai jos ies 2 bucati ( 2 crizanteme mari ).

INGREDIENTE ALUAT  :

-250 ml lapte

-100 gr zahar

-30 gr drojdie proaspata

-1 ou +1 galbenus

-100 gr unt moale

-un praf de sare

-razatura de citrice

-500 gr faina

 

drojdia ,1 lingura de zahar si 3 kg lapte cald se freaca si se lasa la dospit

restul de zahar se freaca cu sare,oul si galbenusul ,apoi se adauga laptele caldut,maiaua crescuta ,untul moale si 1 cana de faina; se omogenizeaza toate ingredientle bine si apoi se adauga restul de faina ,framantand bine sa rezulte un aluat moale si elastic care se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul; Dupa ce a crescut ,aluatul se imparte in doua ,o bucata se intinde cu ajutorul sucitorului intro forma dreptunghiulara ,nici prea groasa nici prea subtire ..cealalta jumatate de aluat se tine acoperita in timp ce se lucreaza cu prima .

WP_20160212_002WP_20160212_003WP_20160212_004

pe aluatul intins se presara umplutura de nuca si se ruleaza destul de strans ,rezultand un sul lung ale carui capete se taie cu cutitul ; restul sulului se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt si cu ajutorul foarfecei se cresteaza aluatul in felii late de 2 cm ; crestatura nu se face pana la capat ,sa nu se desprinfa feliile de pe sul ,apoi sulului i se da o forma rotunda si se incepe modelarea crizantemei astfel :de la un capat al sulului  lasam 2 felii si pe a 3-a o intoarcem spre interiorul sului ,iar lasam 2 si pe a 3-a o intoarcem spre interior si tot asa pana ajungem la sfarsit la celalalt capat al aluatului  ,rezultand o floare ,in mijlocul careia punem cele 2 bucati taiate la inceput ,respectiv capetele sulului.

WP_20160212_006WP_20160212_007WP_20160212_008

WP_20160212_009WP_20160212_010WP_20160212_011

 

La fel se procedeaza si cu cealalta jumatate de aluat care va fi umpluta cu mac

INGREDIENTE UMPLUTURA DE NUCA :

-200 gr nuca macinata

-3 linguri de zahar

-1 albus de ou

-esenta de rom

albusul de ou se bate spuma cu zaharul si se amesteca cu nuca macinata si esenta de rom

INGREDIENTE UMPLUTURA DE MAC :

-200 gr mac macinat

-50 gr zahar

-1 albus de ou

-50 gr stafide

albusul se bate spuma cu zaharul si se amesteca cu macul macinat si stafidele ; daca nu gasiti  mac macinat ,acesta trebuie fiert cu putin lapte si zahar si apoi se pune in robot sau se macina cu blenderul .

Crizantema rezultata se unge cu ou batut si se introduce la cuptor 40-45 min la 180 grade

 

IMG-20160212-WA0001IMG-20160212-WA0002IMG-20160212-WA0005

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: