TURTA DULCE

 

WP_20151224_004

Inca o reteta potrivita pentru Craciun , in special in zilele de colindat

INGREDIENTE :

-1 lgt din urmatorul amestec de condimente : 3 lgt scortisoara,1 lgt nucsoara,1 lgt praf ghimbir,1/4 lgt corinadru boabe; 2 cuisoare

-480 gr faina impartita in 150+330

-260 gr zahar

-125 ml apa

-50 gr unt

-1 ou

-1 plic amoniac

Se face un sirop de zahar; intro craticioara se topeste o lingura de zahar din toata cantitatea de mai sus apoi se toarna apa clocotita si se lasa pe foc pana se topeste zaharul ; se adauga mixul de condimente ,restul de zahar si se continua amestecarea pana compozitia ajunge la 75 grade ,apoi se opreste focul .

WP_20141214_001WP_20141214_002WP_20141214_003

Se adauga cele 150 gr faina in siropul fierbinte ,toata odata amestecand bine cu telul sa nu se formeze cocoloase, apoi se lasa la racit .

Intrun bol mare se pune restul de faina se adauga compozitia racita ,amoniacul stins cu putina zeama lamaie sau otet,oul , untul si obtional coaja de portocala; se framanta aluatul cateva minute pana cand ajunge la textura de elastic si nelipicios.

WP_20141214_004WP_20141214_005

Din aluat se rupe cate o bucata si se fac mingiute, se aseaza pe tava tapetata cu hartie de copt ,lasand spatiu mai mult intre ele, cel mai bine e sa coaceti in doua tavi; in timp ce formam bilutele restul aluatului trebuie sa stea acoperit cu folie sa nu se usuce .

WP_20141214_006

se coace la cuptor 20 min la temp de 160 gr ; aluatul trebuie sa ramana moale la atingere ,ca se va mai intari dupa racire ; eu am facut proba cu scobitoarea intro biluta ,sa fiu sigura ca sunt coapte .

WP_20141214_007

 

GLAZURA :

-1 albus de ou

-100 gr zahar pudra

-2 lg apa fierbinte

 

albusul se bate spuma ,se adauga zaharul pudra treptat iar la final apa clocotita ; trebuie sa iasa o compozitie lucioasa si usor fluida,eu am pus doar o lingura de apa fiarta si mi-a iesit o glazura putin groasa; se pot adauga coloranti alimentari pentru a colora si decora turta dulce .

WP_20141214_009

bilele de turta dulce se trec prin glazura ,se aseaza pe un gratar sau pe hartie de copt si se lasa sa se usuce glazura ; nu se introduc la frigider ca nu se mai intareste glazura .

WP_20141214_010WP_20141214_012WP_20141214_013

WP_20151224_001WP_20151224_003WP_20151224_005

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: