MUCENICI

Sfintii 40 de MUCENICI sunt praznuiti de Biserica Ortodoxa, in fiecare an, pe data de 9 martie. Acesti mucenici au trait in vremea imparatului Licinius (308-324), prigonitor al crestinilor. Sfintii 40 de Mucenici erau soldati crestini si faceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia.

Afland despre credinta lor,  guvernatorul Armeniei, i-a silit sa se inchine idolilor. Deoarece au refuzat, au fost intemnitati timp de opt zile si batuti cu pietre. Dupa aceste chinuri, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin inghetare, in lacul Sevastiei. La miezul noptii, unul dintre cei 40 de mucenici, a iesit din apa din cauza gerului. Alergand spre baia calda, pusa de cei ce slujeau idolilor, a murit. Cei ramasi sa indure gerul au inceput sa se roage. In urma  rugaciunii  s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a incalzit, gheata s-a topit si 40 de cununi stralucitoare au pogorat asupra mucenicilor. Unul dintre soldatii de paza, uimit ca in miezul noptii o lumina din cer incalzeste apa si ca o cununa din cele 40, pogorate peste mucenici, nu are peste cine sa se aseze, s-a aruncat in apa, marturisind ca si el este crestin.

Pentru ca au fost scosi vii din lac, trupurile lor au fost arse si oasele aruncate in lac. Dupa trei zile, Sfintii s-au aratat episcopului Petre, cerandu-i sa-i scoata din apa. Crestinii le-au scos si le-au ingropat cu mare cinste.

Cam asta e povestea acestor mucenici,acum sa va dau si reteta.

ingrediente aluat :

– 200 gr faina

-100 ml apa

-sare

se amesteca toate si se face o coca moale, se lsa sa se odihneasca  20 min ,apoi se intinde cu sucitorul o foaie potrivita si cu aparatul de mucenicii se taie in opturi.

acum ,mai nou se gasesc gata taiati ,pusi in pungi de plastic in orice magazin,dar la noi in familie mama e responsabila cu facutul lor; din pacate nu am poze din timpul pregatirii aluatului.

alte ingrediente necesare :

nuca ,coaja de lamaie ,zahar vanilat , esenta de rom ,zahar

se pune la fiert apa ,intr-o oala de 5 l ,pentru o farfurie cu varf de mucenici , se adauga un praf de sare;cand apa clocoteste se adauga mucenicii si se lasa la fiert 40 min la foc mic,amestecand din cand in cand sa nu se lipeasca de fundul oalei;

cand mucenicii sunt fieri se adauga 1 cana de  zahar (dupa gust ),un pic de esenta de rom (amareste daca  e pusa prea mult ) coaja de lamaie si zahar vanilat.

se serveste cu scortisoara si nuca macinata sau taiata mai marunt.

5 Comments (+add yours?)

  1. Lenjerie Modelatoare
    Mar 22, 2012 @ 06:02:02

    Imi place blogul tau, imi placea si cel din blogger, iar reteta asta am sa o incerc in weekend. Am si nuca de cocos proaspata!

    Reply

  2. amintiridinbucatarie
    Nov 28, 2012 @ 12:23:50

    vad ca faci mucenicii ca in Muntenia🙂
    foarte simpatici

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: